Guld-Haralds Høj

Afstand: 40.11 Km

 | 99317530 | 
Lidt nord for Hals by i Winthers Plantage finder man et lille stykke Danmarkshistorie. Vikingerne kæmpede om magten i Danmark og Norge, og ved Hals stod ifølge de norske kongesagaer et blodigt slag. 

 

Den berømte og berygtede konge, Harald Blåtand, havde i sin nevø Harald Knudssøn – også kaldet Guld-Harald - en rival til posten som konge over hele det danske kongerige. Harald Blåtand indgik derfor en aftale med Guld-Harald om, at han kunne få lov at regere over Norge, hvis han da først gjorde det af med Harald Gråfeld. Med list fik de lokket den intetanende Gråfeld til Danmark, hvor han altså ved Hals blev overfaldet og nedkæmpet af Guld-Harald.

En bittersød sejr

Guld-Haralds triumf var overordentlig kortvarig. Snart gjorde norske Håkon Jarl sin entré på scenen, hvor han efter aftale med Guld-Haralds egen onkel fangede Guld-Harald levende og klyngede ham op i galgen. Guld-Haralds Høj bærer efterhånden præg af de mange forsøg på at finde guld i selve graven. Den har således ikke længere sit oprindelige gravhøj-udtryk.Opdateret af: Destination NORD  | info@destination-nord.dk
Guld-Haralds Høj Fotograf: VisitAalborg, InfoCenter Hals