Jyske Ås

Afstand: 29.35 Km

 | +45 99 45 45 45 |  Brønderslev.dk | 
Smeltende is, sten, grus, ler og sand formede for 15.000 år siden det der i dag er kendt som Jyske Ås, som runger af fortidsfortællinger fra Istiden - lyt efter, måske du kan fornemme den svage hvisken af fængende historier i den friske vind.

Den vendsysselske højderyg

Jyske Ås er en kuperet højderyg dannet af gletsjere under sidste istid. Den strækker sig over 38 km ned gennem Vendsyssel og har en bredde på mere end to kilometer. 39 af åsens bakketoppe er højere end 100 m over havet, og Knøsen er med sine 136 m det højeste punkt i hele Nordjylland.

Egnen omkring Jyske Ås byder på dejligt landskab og enestående natur. Her kan du opleve frodige marker, store skovområder, moser og vidtstrakte hedearealer.

Jyske Ås er ikke, trods dets navn, en ås. Den blev skabt ved sidste istid. Hele terrænet omkring Dronninglund er stærkt kuperet. Spændende langdysser og gravhøje ligger spredt i området.

Området har flere forskellige, spændende vandrestier og cykelruter. I det unikke terræn vil du opleve et rigt dyreliv og en smuk natur, mens du fornemmer den Jyske Ås under fodsålerne.

Levn fra Istiden

For over 15.000 år siden kom en mægtig isbræ glidende fra Rusland. Isen banede sig vej over Østersøens bund, kravlede op over Skåne og Hallands klippeformationer, hvor den brækkede store stykker af det faste grundfjeld. Herefter dykkede den ned i Kattegat, hvor den skubbede store mængder af sten, grus, sand og ler med sig.

I det område, som nu er Østvendsyssel, stoppede bræen. I kolde perioder gled den lidt frem, og i varme trak den sig tilbage, indtil en uafbrudt varmeperiode fik isen til at forsvinde i store smeltevandsfloder. Afsmeltningen sluttede for cirka 12.000 år siden, og tilbage lå det materiale, ismassen havde opslugt på sin vej. Leret blev ført bort af smeltevandet og ses i dag som store skrænter ved Bulbjerg, Lønstrup og Nr. Lyngby. Resten lå sammenrodet i volde i isens glideretning sydøst/nordvest.

Jyske Ås strækker sig fra Dronninglund i syd og ca. 40 km mod nordvest til Østervrå. I skovene på åsen findes nogle af Vendsyssels højeste punkter. Ud over Knøsen i Dronninglund Storskov findes i Allerup Bakker: Storstensbakken, Voldene og Skelbakken, der alle er over 100 meter høje. I Pajhede Skov findes den 112 meter høje Søhedens Bakke.

I den unikke og ganske uberørte natur finder du sjældne blomster og planter som hjertegræs og vilde orkideer. Her lever også et rigt dyreliv, og det er muligt at komme helt tæt på stålorme, skovskader og sjældne frøer.

Åsen er gennemkrydset af afmærkede cykel- og vandrestier, med overnatningsmuligheder på primitive lejrpladser.
I Jyske Ås udspringer tre store åer: Voraa, der løber ud i Kattegat, Uggerby Å, der løber mod nord og udmunder i Vesterhavet samt Ryå, der efter et bugtet forløb ender i Limfjorden lidt vest for Nørresundby.

Besøg Porten til Jyske Ås

Besøg Porten til Jyske Ås tæt ved Klokkerholm og lær mere om natur, geologi og kulturhistorie omkring Jyske Ås.

Porten finder du på Landvadhøj 16, 9320 Hjallerup ved motorvejsafkørsel nr. 15, Jyske Ås på E45 mod Frederikshavn.

Bjergkæden Jyske Ås i Dronninglund Storskov

I Dronninglund Storskov langs Jyske Ås finder du vor lokale bjergkæde, hvor BestigBjerge har registreret hele 6 bjergtoppe med et samlet antal højdemeter på 232. Langs den 6 km lange spændende vandrerute møder du varieret, kuperet og åndeløst smuk natur.

Nysgerrig på mere? Eller skal du opleve Jyske Ås på egen hånd?

Hent folderen over Jyske Ås lige her

Hent folderen over Cykel- og gangsti Jyske Ås lige her



Opdateret af: Destination NORD  | info@destination-nord.dk
Kornmark Langs Jyske Ås Fotograf: Mette Johnsen Copyright: Mette Johnsen
Udsigt over Dronninglund Storskov Fotograf: Brønderslev Erhverv & Turisme
Slettingen i Jyske Ås Fotograf: Brønderslev Erhverv & Turisme
Vandrerute i Jyske Ås Fotograf: Brønderslev Erhverv & Turisme
Slettingen i Jyske Ås Fotograf: Brønderslev Erhverv & Turisme
Sømosen set i fugleperspektiv Fotograf: Dronemedie Copyright: Dronemedie
Udsigt over Dronninglund Storskov Fotograf: Brønderslev Erhverv & Turisme