Lokale attraktioner

Attraktioner

Inspiration til lokale attraktioner

Der findes et enestående møllemiljø i Dorf ved Jyske Ås lige nord for Dronninglund. En vandmølle fra 1600-tallet, en hollandsk vindmølle bygget som hjælpemølle til vandmøllen i 1887 og en firlænget møllegård med bygninger fra ca. 1900-1925 - i dag kulturhistorisk museum.

På museet kan livet på landet gennem 150 år fra perioden 1800-1950 opleves. Perioden var en tid med store forandringer. Med vej- og jernbanenettets udbygning i Nordjylland 1852-1929 opstod nye byer, og i dem blomstrede et driftigt håndværk og forretningsliv op. 

Besøg museet og se de små landerhverv, som for alvor forsvandt i 1960'erne til fordel for større butikker og butikskæder. Her kan ses den lille landkøbmand, manufakturhandlen, skrædderiet eller karetmagerens værktøj, som i dag alle er minder om det lille driftige handelsliv i de små stationsbyer.   

Dronninglund Slot hed oprindelig Hundslund Kloster og er en herregård, der ligger i den østlige del af Vendsyssel, i Dronninglund. Slottet er en selvejende institution og drives som hotel og kursuscenter.

Slottet blev i 1100-tallet oprettet af kongen til nonner fra Benediktinerordenen. Senere kom flere fornemme ejere til, heriblandt Dronning Charlotte Amalie, der i 1690 omdøbte slottet til Dronninglund. De smukke byg-ninger er i dag med respekt for de historiske rammer indrettet til hotel- og kursuscenter.

Dronninglund Kunstcenter viser skiftende udstillinger. Sammen med galleriet finder du galleributikken og caféen. Den smukke og karakteristiske bygning på 1200 kvadratmeter blev opført i 1977 af el-installatør Birger Jensen, der med dette smukke center skabte et yndet udstillingssted for nutidskunst. Mellem 1985 og 2002 blev bygningen brugt til andre formål, men I marts 2002 genåbnede museet med stor lokal opbakning.

Er du bidt af traktorer, biler, motorcykler, landbrugsmaskiner og anden mekanik, så er Hjallerup Mekaniske Museum stedet for dig. Her vil du kunne opleve udviklingen inden for landbrugets mekanisering og industriens indtog i Danmark op gennem 1900-tallet. Det 2000 m2 store museum er handicapvenligt og har et cafeteria samt mødelokaler. Museet har begrænset åbningstid.

i Hjallerup finder du kunstværket EKKO af Thilo Frank, som Hjallerup vandt i forbindelse med projektet Vores kunst - et samarbejde mellem DR og Statens kunstfond samt lokale bidragydere. Nyd turen gennem den cirkulære trækorridor! EKKO ligger placeret ved Hjallerup Mekaniske Museum og Hjallerup sø, tæt på markedspladsen.

Anton Christensen Laier var præst og kunstner, hvilket vakte vild opsigt i sin samtid. Laier var præst i Hjallerup fra 1927-37, men blev brutalt frataget sit præsteembede, da han af gejstligheden blev stemplet som sindssyg. Udstillingen omfatter over 200 skulpturer samt et udvalg af pastor Laiers 250 malerier. Museet har begrænset åbningstid.

På sydsiden af Jyske Ås og med udsigt til Aalborg finder du verdens nordligste godkendte vingård Alderslyst. Alderslyst Vingård har deres eget vineri, og det er muligt at få en rundvisning i både vineriet og i vinmarken.

Det er den stenrige Ingeborg Skeel, der har æren for i 1580 at have opført et af Danmarks smukkeste renæssancehuse, Voergaard Slot. Men hendes eftermæle er trods alt lidt blakket, og der verserer hårrejsende historier om borgfruens gerrighed og ugerninger. Således fortælles der, at hun straks efter byggeriets afslutning tog livet af bygmesteren Philip Brandin. Fordi hun ville sikre sig, at bygmesteren ikke tog andre steder hen og opførte et lignende slot for nogen anden.

Der er fri adgang til den smukke park hele året.  I den 7 ha. store park er der over 10.000 rhododendron-planter fordelt på ca. 130 arter. Flere steder i parken er der opstillet borde og bænke, hvor man kan nyde sin medbragte mad eller kaffe. Parken er let fremkommelig for f.eks. kørestole og barnevogne.

Området

Hotellet ligger midt i byen, tæt på et skønt skovområde kaldet Dronninglund Storskov med hyggelige søer.

Asaa havn og strand ligger 8 km fra hotellet lige ud til Kattegats milde kyst. Her er sandet hvidt og børnevenligt og det blå flag vejrer, som tegn på at badevandet er i orden. 

Langs vejen ved Asaa havn ser du de karakteristiske røde fiskerhuse fra 1930'erne. I et af husene er der indrettet et lille, privat fiskerimuseum med samlinger af fiskeriredskaber, motorer og navigationsudstyr brugt gennem tiderne.

Links

Læs også Rejseavisen med beskrivelse af området omkring Dronninglund Hotel:

Sømosen og Jyske Ås ved Dronninglund i Nordjylland

Skønne efterårsdage ved Dronninglund - del 1

Skønne efterårsdage ved Dronninglund - del 2